Saturday, November 26, 2011

Inglise jõulukeeks

Allikas: Õhtuleht

Vaja läheb:
- 190 g võid
- 150 g suhkrut
- 4 muna
- 1 tl küpsetuspulbrit (kuhjaga!)
- 240 g jahu
- 1dl konjakit või likööri (näiteks apelsini- või mandlimaitselist)
- 400 g kuivatatud puuvilja (rosinaid, aprikoosi, ploome, kirsse, ananassitükke, jõhvkaid vms)
- 100 g pähkleid ja mandleid
- 1 apelsini või sidruni riivitud koor
- pisut soola
- soovi korral 2-3 cm ingverijuurt
- kaunistamiseks puuvilju ja pähkleid

Kuidas teha: haki puuviljad veidi väiksemateks tükkideks ja pane kuni 24 tunniks alkoholisse maitsestuma. Vahusta või suhkruga heledaks vahuks ning lisa ükshaaval munad, iga kord massi ühtlaseks segades. Seejärel lisa riivitud apelsini- või sidrunikoor (soovi korral ka riivitud ingver). Sega omavahel kuivained, lisa see muna-või segule ning sega kiirelt ühtlaseks. Viimasena sega hulka puuviljad (koos alkoholiga) ning hakitud pähklid.

Määri sisse umbes 1,5liitrine keeksivormi võiga, tõsta sisse tainas. Silu pealt ühtlaseks. Küpseta 150kraadise ahju keskmisel siinil umbes tund (pöördõhuga ahjus läheb kiiremini). Kui keeksi torgatud tikk jääb puhtaks, on küpsetis valmis. Kui keeks kipub pealt kõrbema, kata vorm küpsetuspaberiga.

Lase koogil vormis kinnikaetuna täielikult maha jahtuda. Tõsta vormist välja, torka peale mõned augud, soovi korral immuta veel alkoholiga.
Kui soovid säilitada, siis mässi kaks korda fooliumisse. Säilita jahedas. Enne külmutamist lase koogil umbes nädal lihtsalt jahedas seista, et maitsed jõuaksid ühtlustuda. Enne serveerimist lase kindlasti toatemperatuuril soojeneda. Kaunista vahetult enne lauale andmist.

NIPP! Kook jääb eriti mahlane, kui kõigepealt mässida keeks alkoholis immutatud köögirätikusse ja alles siis fooliumisse.

No comments:

Post a Comment