Friday, February 5, 2010

Risotto

Meie pere risotto põhiretseptiks läheb vaja:
- 3 dl risottoriisi
(kui spetsiaalset risottoriisi ei ole, siis ajab asja ära ka pudruriis)
- 3 küüslauguküünt
- 2 šalottsibulat või 1 väiksem sibul
- 2 supilusikatäit võid
- oliivõli
- musta pipart
- väiksem pokaal valget kuiva veini
- 1 köögiviljapuljongi kuubik lahustatud ca 500 ml kuumas vees

- 2 supilusikatäit riivitud Parmesani või muud tugevamaitselist kõva juustu
- võid

- kui teha kanaga risottot, siis 1 suurem praetud kanafilee.

Mina teen nii: praen oliivõlis hakitud sibula ja purustatud küülaugu klaasjaks (nb! Ära lase pruuniks minna). Lisan riisi ja segan, kuni riis on "klaasistunud" ehk tundub läbipaistev. Siis lisan valge veini. Kui vein on riisi imendunud, lisan jaokaupa puljongi. Kui puljong on otsas, siis edaspidi ainult sooja vett. Puljongit ja vett lisan nii, et riis oleks veega napilt kaetud aga mitte rohkem. Seejuures tuleb riisi pidevalt segada. Vedelik tuleb "sisse keeta", sest siis jääb lõpptulemus mõnusalt kreemine. Selleks tuleb poti juures valvet pidada, et riis kunagi kuivale ei jääks - siis on risotto tuksis:(

Kanafilee maitsestan soola, purustatud pipra ja broilerimaitseainega; tükeldan, praen ära ja jätan ootele. Kana võiks praadida siis, kui riis hakkab valmis saama; siis saab lisada sooja kana.

Kui riis on pehme (ja hästi natukene on vedelikku ka veel potis sees), siis võtan poti tulelt ära, lisan või ja Parmesani ning segan need riisi hulka. Kõige lõpuks lisan kana ja segan kõik veelkord läbi.

Kõrvitsarisotto
Kui teha kõrvitsarisottot, siis j'tan põhiretseptist sibula välja ja lisan ca 3 dl jämedalt riivitud kõrvitsat.

Hautan kõrvitsat ca 5 min võiga, seejärel lisan küüslaugu. Hautan kõike veel ca 2 min ja siis lisan riisi. Edasi läheb kõik nii nagu põhiretsepti juures kirjas.

No comments:

Post a Comment